Meditatie september 2022

Het juiste vaccin

Het is september. De zomer van 2022 is bijna voorbij. Het najaar begint officieel op 21 september. De zomer laat zich nog even van z’n warme kant zien met hoge temperaturen. Maar achter al die mooie zonneschijn schuilen toch echt diep donkere wolken.

De wereld is uit balans. Ze raakt steeds verder in onbalans. Wat een problemen spelen er zich af op zowel het grote wereldtoneel, in ons eigen land en in onze eigen leven. Landen zijn op drift, de natuur is van slag en wijzelf worstelen met onze dagelijkse zorgen.

Wat ik zie is dat angst op alle gebieden van het leven de overhand neemt. Angst voor oorlog, angst voor tekort, angst voor droogte, angst voor overstroming, angst voor teveel vluchtelingen, om maar niet te spreken van angst voor virussen.

Kortom angst regeert.

Een bekend gezegde is dat angst een slechte raadgever is. Dat vindt de Bijbel ook. De Bijbel waarschuwt ons voor angst. Angst probeert controle te krijgen over jouw en mijn leven. Maar het leven is door God gegeven. Jouw leven heb je van Hem gekregen. En dat is een leven in vrijheid. Ontvangen uit genade door wat Jezus voor ons gedaan heeft aan het kruis. Hij heeft ons in de vrijheid gezet.

In 2 Timotheüs 1: 7 lezen we:

Want God heeft ons niet gegeven een geest van vreesachtigheid (angst), maar van kracht en liefde en bezonnenheid (lees: gezond denken).

Hier lezen we dat angst niet (alleen) een emotie is maar (ook) een geest. Een macht uit de duisternis die actief er op uit is om ons klein te krijgen en klein te houden, zodat wij niet in geestelijke vrijheid zullen leven. Want in onze geestelijke vrijheid schuilt onze kracht. Het is de hoogste tijd dat we gezond zicht krijgen op wat er op dit moment in de wereld allemaal gebeurt. Het is tijd om te zien dat God een heel ander plan met jou en met de wereld heeft. Niet gebonden door angst, maar een plan gegeven in/met vrijheid.

Het enige effectieve antwoord op alle angst die in de wereld en in ons leven rondgestrooid wordt komt bij God vandaan. Laat je door de Heilige Geest vaccineren met Gods vaccin. Dit vaccin is een cocktail van Liefde, Kracht en Gezond denken. Het maakt ons immuun voor het virus van angst. Angst krijgt zo geen vat meer op je. En hoe meer mensen zich laten vaccineren des te groter wordt de groepsimmuniteit. Het virus kan zich dan niet meer reproduceren en zal uiteindelijk verdwijnen. O ja, het vaccin blijft optimaal werken wanneer je regelmatig een booster haalt in één van de kerken.

Niets is er krachtiger op deze wereld dan Gods vaccin.

Daarom een dringend advies: kies het juiste vaccin!

Anko Amelink

Voorganger van evangelische gemeente de Regisseur