Presentatie over iconen in de oosters orthodoxe kerk

Enkele voorbeelden van de iconen uit de presentatie

Ben en Yvonne ten Hag van de Ludgerusparochie, hebben reizen gemaakt naar Rusland Griekenland en de Balkan en zijn in de ban geraakt van de iconen.

Pasen is het belangrijkste christelijke feest. In de oosters orthodoxe kerk, waar de verering van iconen een essentiële rol speelt, wordt dit nog meer benadrukt dan in de westerse kerk.

Ook de verrijzenis wordt heel anders uitgebeeld. Niet de opstanding uit het graf maar de neerdaling ter helle en de overwinning op het rijk van de dood staan centraal.

De beeldtaal van de Russische en Griekse iconen rond de lijdenstijd en Pasen is fascinerend.

Graag willen we u in de tijd voor Pasen een avond meenemen in de wereld van de paasiconen en van de viering van Pasen in de oosters orthodoxe kerk.

Plaats: Parochiehuis H. Clemens locatie , Molenstraat te Steenwijk

Wanneer: Dinsdag 13 maart, aanvang 19.30 uur, toegang gratis

Herdenking Moord op Martin Luther King

Op 4 april 2018 is het 50 jaar geleden dat Martin Luther King is vermoord. Wij willen hem op zijn sterfdag herdenken.

Harcourt Klinefelter, ooit woordvoerder Van Martin Luther King, zal de documentaire bespreken waaraan hij en zijn vrouw Annelies en ds King jr. hebben meegewerkt.

datum                                     4 april 2018

plaats                                     Doopsgezinde Kerk Steenwijk

aanvang                                 20.00 uur

toegang                                  gratis

Deze avond is een vervolg op de documentaire die op NPO/EO wordt uitgezonden op zondag 2 april 2018 om 20.30 uur.

Klaas de Jong in CSG de Eekeringe

Uitnodiging 22 april in CSG Eekeringe

Oostwijkstraat 8 te Steenwijk – ontvangst 15.00 – 15.30 TOEGANG GRATIS

Bij het Joods Kindermonument in Den Haag is een huilende Rachel afgebeeld op een bronzen plaat. Daaronder staat dat Rachel zich niet wil laten  troosten want haar kinderen zijn er niet meer. Op het Haags monument staan de namen  van 2.000 Joodse schoolkinderen uit Den Haag die  door de nazi’s zijn omgebracht. Maar wat is het verband tussen de Bijbelse Rachel en de Holocaust?

Naast het verhaal over Rachel door Klaas de Jong (0521–‐524815) is er muziek door tieners van Moca te Amsterdam. Een van hen is de kleinzoon van Sarah Katznelson–‐Slager die vorig jaar Stolpersteine legde in de Oosterstraat en de Mr. Tuttelstraat en vertelde over het lot van haar vader, oom en grootmoeder.