Meditatie december 2021

Uitzien naar …….

De decembermaand is een tijd van verwachten. Het begint elk jaar al met 5 december, het kinderfeest bij uitstek. Maar ook volwassenen blijven het sinterklaasfeest leuk vinden.

Veel mensen kijken ook altijd uit naar Oud en Nieuw. Maar we leven ook toe naar kerst. We verwachten de komst van het kerstkind, lichtbrenger in deze onzekere tijd.

Verwachten, we hadden verwacht dat we dit jaar een normale kerst zouden kunnen vieren. Afgelopen vrijdag echter zijn er net weer strengere maatregelen afgekondigd door de regering vanwege het hoge aantal dagelijkse besmettingen met corona. De zorg in ons land staat wederom onder grote druk en dreigt de toeloop van patiënten  niet meer aan te kunnen.  Er wordt gesproken over code zwart. Nog steeds beheerst het coronavirus ons leven, waar we vorig jaar om deze tijd de hoop hadden dat we er van verlost zouden zijn.

Reëler is het misschien wel te aanvaarden dat het virus de komende jaren nog steeds onder ons zal zijn, hopelijk met minder kracht en impact maar dat we situatie voor met name de zorg beheersbaar maken.

Toch is het hoopvolle waar uit een gelovige leeft de komst van Christus op aarde. Die hoop en verwachting wordt mooi verwoord in een oud adventslied. Lied 439 in het liedboek.

Verwacht de komst des Heren,
o mens, bereid u voor:
reeds breekt in deze wereld
het licht des hemels door.
Nu komt de Vorst op aard,
die God zijn volk zou geven;
ons heil, ons eigen leven
vraagt toegang tot ons hart.

Het gaat hier om wachten en verwachten. Het Hebreeuwse woord voor wachten betekent hetzelfde als ‘hopen’.  Dat is heel interessant. Wachten is dan niet alleen maar iets negatiefs, het is het hopen op iets dat gaat komen.

Om ons daarop voor te bereiden kennen we de vier weken van Advent. Een traditie in de kerk, die al eeuwenlang oud is. Want wachten kan lang duren en soms geef je de moed en hoop op. Veel mensen hebben het door corona zwaar gekregen, verlies van contacten, psychische klachten, gevoelens van eenzaamheid etc.

Wachten heeft ook een positieve kant, het kan ons helpen om ons te openen voor wat komen gaat, waar we vol verlangen naar uitzien. Gods komen in onze wereld.

Advent helpt ons daarbij. Door het eenvoudig aansteken van kaarsen, het aanbrengen van versieringen thuis of in de kerk. Een adventskalender.

Dat we vooral merken dat we gedragen worden in ons leven door een God , die met ons is. Het is niet alleen toekomstmuziek. Maar Hij is nu al aanwezig en werkzaam in het leven van mensen. Wat nu als wachten eens iets meer verwachten zou kunnen worden in ons leven?

Deze meditatie is ontvangen van Eric van Veen